čtvrtek 1. srpna 2013

Dovolená u Balatonu ...

...a outfit s kloboukem


V neděli jsme se s přítelem vrátili z dovolené v Maďarsku. Zakotvili jsme v malém městečku Vonyarcvashegy u Balatonu, kde jsme bydleli u našeho maďarského kamaráda. Společnost nám ještě dělala moje nejmilejší skoro-švagrová a její přítel. Dovolenou jsme si parádně užili a vůbec se nám nechtělo jet zpátky do Čech. Maďaři jsou velmi milí lidé a kvalita služeb v cestovním ruchu je celkem vysoká. V porovnání např. s českým "Mácháčem", je to u nás sto let za opicema - předražené nekvalitní smažené jídlo, protivná obsluha, kvalita ubytování vs. cena je děs, na pláži odpadky, do obnovy se neinvestuje. Dost bylo kritiky českých poměrů v cestovním ruchu. Vrhneme se na "pár" fotek z dovolené.

Po příchodu na pláž Lido v městečku Vonyarcvashegy vás přivítá kyprá, balatonská vodní víla. Na pláž Lido se platí vyšší vstupné cca. 75,-Kč (cca.100HUF=9KČ), ale zato jste odměněni pláží bez odpadků a udržovanými toaletami. Ačkoli bylo v průměru 35 stupňů Celsia, všude v areálu pláže Lido byly rozkvetlé záhony květin s lavičkami na odpočinek.


Pláž Lido hned po ránu se stanovištěm vodních lyží a labutí rodinka.

Večerní záběr části pláže s terasou na vodě.



V sobotu byla pláž jako velké mraveniště. Balaton je u pláže Lido mělký, voda 100m od pláže mi byla do pasu. Výhoda pro rodiny s malými dětmi a pro neplavce jako jsem já :-D Lidé se ve vodě parádně rozprostřou a i v sobotní špičce jsme si mohli ve vodě zaházet s míčem bez toho, aby se na nás někdo lepil nebo překážel.



Já na nafukovacím lehátku, jak plavu za kachničkami.

Nejroztomilejší rodinka na Balatonu. Labutí táta sice není v záběru, ale děcka a paní Labuťákovou si hlídal z bezpečné vzdálenosti.

Krásně zrekonstruovaný baráček, který jsem potkávali cestou na pláž. 
Musela jsem ho vyfotit, to by bylo víkendové bydlení.



Maďarské původní stavení s doškovou střechou. 


Ve Vonyarcvashegy probíhal festival vína spojený s trhy, ožívalo to tam až po deváté hodině večerní a program na hlavním pódiu byl pestrý - od "lidovek" až po árie z opery (vše v Maďarštině :-D)

Hodně mně zaujaly kotlíky na vaření guláše. 
Nebydlet v paneláku - hned bych nějaký pořídila,
 guláš z něj musí být výborný. 

Další zajímavý stánek s kameninovými hrnci.

Další fotky nebudou moc kvalitní, mobil tmu nepobral. 
Ve dne se vejletovat nedalo, bylo vedro k padnutí.


Budova Gymnázia a náměstí s fontánou ve městě Keszthely. V Keszthely jsme navštívili i zámeckou zahradu, bohužel fotky byly nepoužitelné. 


Ten pán na lavičce je Gróf Festetics Győrgy  - maďarský, 
osvícený politik z přelomu 18. a 19. století

Jako správná beauty blogerka jsem si z dovolené nepřivezla žádnou kosmetiku, ale různé druhy čabajky, papriku a paprikové pasty :-D


To nejvtipnější na konec...

Můj outfit na sobotní večeři a výlet do sousedního města Keszthely. Vzpomínáte si na Milunu ze Slunce, seno ..., když přijíždí za Blaženou se svatebním oznámením z Itálie a má na hlavě ten obrovský klobouk? :-D

klobouk - stánek na pláži Lido 1890,-HUF
topH&M  aktuální kolekce
šortky - Orsay loňská kolekce
kabelka - Guess podzim 2012
sandály - CCC cca. 2 roky zpátky


Taky milujete čabajku?

12 komentářů:

  1. Koukám, že jste si to užili. :)
    Čabajku bych si dala... :D

    OdpovědětVymazat
  2. na Balatonu je to super! byli jsme před dvěma lety v Siófoku a ráda se tam ještě vrátím :) a čabajku mám moc ráda. jezdíme často do Budapeště a domů vozíme kromě klobás ještě hořčici (protože údajně chutná mnohem líp než česká) a okurky kvašáky :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. na Balatonu jsem byla i loni, celkem jsem si to tam oblíbila, ale v hlavním městě jsem ještě nebyla (škoda, snad někdy příště) toho kvašáka jsem si chtěla dát na pláži, ale nerozuměli mi :-D

      Vymazat
    2. Budapešť je nejhezčí město ve střední Evropě, taky tam pořád jezdíme. Jestli tě to zajímá, mrkni, co jsem o ní psala tady. http://50shadesofanna.blogspot.cz/search/label/Budape%C5%A1%C5%A5

      Vymazat
  3. Jo tak přesně tam jsem byla - zůstali jsme tam 2 dny po cestě domů z roadtripu po Balkáně. Je to takový malý kousek Rakouska v Maďarsku - ostatně těch Rakušáků tam tehdy byla většina. Moc se mi tam líbilo, ale celou dovolenou bych tam asi nezvládla - v hloubce metr a půl plavu nerada. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem neplavec, tudíž je pro mě hloubka tak akorát :-D

      Vymazat
  4. Pěkné fotky, pěkná dovolená, to já se na tu svoji teprve začnu chystat, takže zatím jen tiše závidím:)

    OdpovědětVymazat
  5. Já osobně mám Balaton velmi ráda. :) Celkově to okolí tam, protože na mě má fakt zvláštní působení a pocit. A dá se říct, že můj život je s ním trochu spojený, protože jsem se tam potkala se svým manželem. :) A třeba v současné práci jsme řešili přes koronu broadcast vysílání a první bylo kam? Do Maďarska nedaleko Balatonu. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Na Balatonu jsme byli minulý rok a bylo to hodně fajn. :) Udělali jsme si takovou výjimečnou dovolenou, kterou jsme ani neplánovali. :) To hlavně díky výnosům z podnikání. Velký podíl na tom má ale manželka, která dělá marketing a SEO, já mám na starosti hlavně logistiku a nákup. :) Ale společně nám to šlape, což je nejdůležitější! :)

    OdpovědětVymazat
  7. Jéé, Vám to ale moc sluší! :-) My se v létě chystáme asi na úplně stejné místo, jako jste byla na dovolené vy! :-) Už jsem si nakoupil nějaké plavky, nové žabky k vodě a taky pěkné letní šaty, abych se tam neupekla! :D Už se moc těším, ikdyž jedeme asi až za půl roku! :D

    OdpovědětVymazat