neděle 17. února 2013

Jak na opařeniny...

...aneb moje opařená ruka.



Stalo se to ve čtvrtek na Valentýna. Naše firma promovala na horách hřejivý nápoj NATELO (odkaz ZDE) a já měla za úkol s kolegyní obcházet s termoskou plnou NATELA horské provozovny. Ke konci úspěšného dne jsme potřebovali ohřát ještě jednu várku tohoto výborného moku, tu nám ohřáli hodní lidé v microvlnce na bod varu, a já ji zdárně přelila do termosky. Termosku jsem zavřela a zajistila, když najednou sama od sebe začala pumpovat NATELO na kabát, svetr, kalhoty a moji pravou ruku. Pálilo to jako čert. V prvotním šoku jsem se na nic nezmohla, jen jsem stála jako tele a koukala jak trubka. Začínal souboj časem, musela jsem opařeninu nějak ošetřit. Ruku jsem omyla pod vlažnou vodou a natřela zázračným kelímkem z Oriflame, každá ho asi znáte, v  kabelce jsem měla třešňový. Tímto pro mě úspěšný den skončil, domů jsem dorazila večer totálně naštvaná (no, spíš na***ná). 




Druhý den ráno jsem zašla do lékárny, tam mi doporučili HEMAGEL - tubička 5g za 190,- kč. Je to hydrofilní gel vyvinutý k urychlení léčby ran a jako jediný je založen na vědeckém patentu Ústavu makromolekulární chemie Akademie věd České republiky. Více o zázračném HemaGelu ZDE. Dokoupila jsem ještě 5 kusů tzv. mastného tylu Grassolind (rozměr 7,5cm x 10cm za 16,- kč) na překrytí rány a obinadlo k zafixování (4m za 35,- kč).

Jak jsem postupovala při ošetření:

Opařeninu jsem omyla vodou a mýdlem, nanesla v tenké vrstvě HemaGel a překryla mastným tylem. HemaGel popálené místo udržuje ve vlhkém prostředí a to se lépe hojí. Mastný tyl chrání gel proti otěru a tím, že je napuštěný vazelínou, nemá tendenci gel vsáknout. Mastný tyl jsem zafixovala kusem pružného obinadla. Musím zaklepat, zatím se mi neudělal puchýř.




Co vaše nehody? :-)





6 komentářů:

  1. to sa zíde ;)

    je u mňa GA alias pozvánka ;)

    OdpovědětVymazat
  2. štýlovo obviazaná popoálenina :) Mne sa tiež občas stane podobá nehoda, avšak v menšom rozsahu. :)

    Štýl ženy

    OdpovědětVymazat
  3. No nevím, jestli zrovna stylově, ale prakticky určitě :-D popálená část ruky je chráněná a může dýchat

    OdpovědětVymazat
  4. vyzkousej mesicek lekarsky a la mer :)

    OdpovědětVymazat
  5. Au... To muselo bolet, doufám, že už je to lepší. Já mám nehody pořád, protože jsem jak říká můj manžel (původem ze Slezska) gramlavá. Ale takové opaření se mi ještě nepovedlo. Jinak bych řekla, že postup ošetření jsi zvolila více než dobrý :D

    OdpovědětVymazat